جایزه ترویج علم اصولاً مبانی تشویقی دارد و نوعی ارج نهادن به فعالیت های ترویجی است و بیشتر جنبه معنوی آن حائز اهمیت است.قدمت جایزه انجمن ترویج علم از انجمن بیشتر است؛ در واقع جایزه یکی از عوامل مؤثر در شکل گیری انجمن ترویج علم ایران است.
شرکت انجمن در مراسم نکوداشت فرهیختگان
انجمن ترویج علم ایران در راستای نکوداشت خدمات علمی، فرهنگی و اجتماعی فرهیختگانِ تاثیرگذار در کشور، در تاریخ پنجشنبه 17 شهریور ماه سال 1401، با همکاری انجمن بیوشیمی فیزیک ایران، اداره کل میراث فرهنگی استان گیلان و موزه میراث روستایی گیلان، Uni Twin دانشگاه تهران و نمایندگی سازمان یونسکو در ایران، اقدام به برگزاری مراسم نکوداشتی به منظور ارج نهادن بر خدمات ارزشمند جناب آقای دکتر محمود طالقانی، بنیانگذار موزه میراث روستایی گیلان، در محل این موزه واقع در کیلومتر 18 جاده رشت- تهران نمود.
مراسم نکوداشت با حضور جمع کثیری از علاقه مندان در سالن اجتماعات موزه برگزار شد و مورد استقبال بسیار گرم حاضران قرار گرفت. در این برنامه، جناب آقای دکتر علی اکبری موسوی موحدی (رئیس انجمن بیوشیمی فیزیک ایران)، سرکار خانم دکتر اکرم قدیمی (رئیس انجمن ترویج علم ایران)، جناب آقای دکتر محمد تقی رهنمایی (استاد دانشگاه تهران و مدرس گردشگری) و جناب آقای مهندس سید محمد بهشتی (عضو شورای عالی میراث فرهنگی) و جناب آقای دکتر کیوان محمدی( استاد بازنشسته دانشگاه گیلان) درباره نقش بسیار مهّم و اثر گذار موزه ها در روستاها و اقدامات ارزشمند جناب آقای دکتر محمود طالقانی سخنرانی نمودند.
فعالیت های گسترده انجمن برای اطلاع رسانی در این خصوص برگزاری این مراسم ، اهدای لوح سپاس انجمن همراه با هدایای معنوی به جناب آقای دکتر محمود طالقانی ، مشارکت فعّال انجمن ترویج علم ایران در بحث های ارزشمند قبل و بعد از مراسم و شرکت در برنامه بازدید از موزه میراث روستایی گیلان از تعاملات ارزشمند انجام شده در این مراسم بود. در پایان، میهمانان با بازدید از موزه، با میراث روستایی ارزشمند استان زیبای گیلان آشنا شدند.
اولین جرقههای شکلگیری اندیشه جدی در مورد ترویج علم در ایران را می توان در سال ۱۳۷۸ طی هم اندیشی «بررسی راهکارهای گسترش علوم در ایران»، که در آن ایده تاسیس انجمن ترویج علم ایران مطرح گردید، دانست. این اقدام اولین فعالیت رسمی در ایران برای همگانی سازی علم یا ترویج علم محسوب میشود.
انجمن ترویج علم ایران؛ مؤسسه ای غیر انتفاعی است که در تاریخ ۱۵ اردیبهشت 1380 با هدف فعالیت در زمینه های علمی،آموزشی و پژوهشی آغاز به کار کرده است.ساختار انجمن مشتمل بر مجمع عمومی ، هیأت مدیره و بازرس است که هر سه سال یک بار توسط اعضاء شرکت کننده در جلسه مجمع عمومی سالیانه انتخاب می شوند. بر طبق اساسنامه،انجمن ترویج علم ایران می تواند گروه های تخصصی متنوعی چون؛ آموزش و پرورش، انتشارات، آمار و اطلاعات، پذیرش و روابط عمومی، اهدای جوایز، گردهمایی و طرحهای پژوهشی تشکیل دهد.
کمیته آموزش و پژوهش
کمیته روابط عمومی
کمیته انتشارات
کمیته رسانه و ترویج علم
کمیته طرح های ترویجی
* ترویج علم بین عموم مردم
* اشاعه تفکر علمی به منظور ایجاد زمینه مناسب برای همگانی کردن علم در جامعه
* جلب مشارکت و هماهنگی میان نهادهای مروج علم
* آموزش مروجان علم
* نهادینه کردن ترویج علم
۱- ساماندهی جوایز علمی تحت عنوان جوایز ترویج علم انجمن ترویج علم ایران
۲- معرفی مروجان و معلمان برتر علم در مناطق محروم کشور
۳- برگزاری سمینارها، سخنرانی ها و کارگاههای آموزشی در راستای اشاعه تفکر علمی در مخاطبان مختلف
۴- ترجمه و انتشار کتب در زمینه ترویج علم
۵- تلاش سیستماتیک برای تدوین منشور علم در ایران
۶- برگزاری مراسم هفته ترویج علم در جمهوری اسلامی ایران (از روز ۱۹ آبان تا مصادف با روز جهانی علم در خدمت صلح و توسعه
اعضای پیوسته انجمن: شامل مؤسسان انجمن و کلیه افرادی می شود که حداقل دارای درجه کارشناسی ارشد و سوابق ترویج علم باشند.
اعضای وابسته: شامل اشخاصی است که دارای درجه کارشناسی و مشتاقان امر ترویج علم می باشند. اعضای افتخاری غالباً افرادی هستند که به خاطر خدمات برجسته خود، برندگان جایزه ترویج علم می باشند و اعضای حقوقی شرکت ها و انجمن های علمی همکار هستند.
اعضای دانشجویی: شامل کلیه دانشجویانی می شود که به ترویج علم علاقه مند هستند.
انتشارات:
کتابهایی که توسط انجمن ترویج علم ایران بصورت چاپی،برخط و صوتی منتشر شده اند را در این بخش مشاهده کنید.
به روزترین رویدادها و اتفاقات حوزه ترویج علم و تمامی برنامه هایی که انجمن ترویج علم ایران در آنها مشارکت داشته را در این بخش ببنید
از میان انواع و اقسام مجلات علمی پژوهشی و ترویجی کشور در این بخش مجلاتی که با موضوع علم وترویج علم مرتبط هستند آمده اند.